Szezonindító 1% workshop

Az év első, 1% szezonindító workshop néven meghirdetett eseményén több tucatnyi résztvevő volt kíváncsi arra, milyen változásokat érdemes figyelembe venni az idei szja 1% felajánláshoz fűződő kampányok tervezésekor. A civil szféra egyik kiemelkedő forrásteremtő lehetősége az adó 1% felajánlások megszerzése, de kiket és milyen kampánystratégiával lehet a leghatékonyabban mozgósítani? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ az MFA szakemberei bevonásával.

2022-ben már március 1-től elérhetővé tette a NAV az adóbevallás tervezeteket, a szokásosnál korábban mozgósítva így a potenciális adó 1% felajánlók bázisát. Czenki Péter civil 1% szakértő szerint ez az év is bizakodásra ad okot olyan tekintetben, hogy a bérnövekedésnek köszönhetően tovább emelkedik az 1% felajánlások összege. Előre bocsátva némi aggodalomra adhat okot a jövő évtől a 25 év alattiak szja mentessége, ami várhatóan csökkenést okoz eleve a rendelkezésre jogosultak számában.

Az egyik legtöbbször hangoztatott téma a Visszadó kérdése: tavaly még bizonytalan volt, vajon milyen irányban fogja befolyásolni az 1%-ról való rendelkezést. A jó hír, hogy egyrészt az adóvisszatérítés okán nem esnek el a civilek a felajánlásoktól, hiszen az 1% összegeket az állam a költségvetésből pótolja. Másrészt, az érintettek bizonyos hányadának érdeke, hogy aktívan foglalkozzon az adóbevallásával, így ők nagyobb eséllyel töltik ki az 1% nyilatkozatukat is.

A rendelkezési hajlandóság tekintetében az eseményen újra előkerült a 2019-es 1% kutatás mai napig aktuális eredménye. Eszerint a felajánlók 40%-a lojális ahhoz a szervezethez, amelynek a támogatója, további 22% pedig az adott tevékenységi körhöz ragaszkodik. A felajánlások összegének felhasználásáról való tájékoztatást a kutatásban megkérdezettek 61%-a fontosnak tartja. Érdekesség, hogy a válaszadók 57%-a akkor tölti ki a rendelkező nyilatkozatot, amikor átnézi, illetve jóváhagyja az adóbevallását.

A hatékony kampánystratégiák kapcsán ezúttal az új digitális csatornák adta lehetőségek kiaknázása volt a fő téma. A különböző közösségi média és videómegosztó csatornák egyre nagyobb teret engednek a potenciális felajánlók eléréséhez hirdetések, videó szpotok, és saját tartalomgyártás révén. A Facebook révén elérhető lehetséges felajánlók száma ma 5,9 millió fő, ugyanez a Youtube esetében 2,5 millió. Az utóbbi időben feltörekvő TikTok alkalmazás Magyarországon is egyre népszerűbb, a 35 év felettiek 19%-a rendelkezik ott profillal. Előnye, hogy a folyamatos profilozásnak köszönhetően szinten tartja az érdeklődést, az organikus tartalmak jobban terjednek, a hirdetési csomagok is előnyösebbek, mint például a Facebook esetében. Érdemes tehát számolni a TikTok adta lehetőségekkel, amikor újszerű kampánystratégiában gondolkozunk.