Adományozók Ajándékba – Bemutatkoznak a nyertesek

Siófoki Állatvédő Alapítvány

A Magyar Fundraising Akadémia 2020 végén hirdetett pályázatot Adományozók ajándékba címmel, azzal a céllal, hogy segítse a civil szervezetek forrásteremtési törekvéseit a járványügyi vészhelyzetben. Mostanra láthatóvá vált, a pályázati nyertesek sikerrel indultak el egy stabil adományozói tábor kiépítésének útján.

A pro bono adománygyűjtő kampányra közel 100 nevezés érkezett, amelyek közül objektív szempontrendszer alapján, szakmai zsűri bevonásával választottuk ki a legjobbakat. A nyertesek javára az MFA és partnerei 2021-ben egyenként 10.000 db-os induló adománygyűjtő toborzó kampányokat valósítottak meg teljesen költségmentesen.

Több száz pályaműből választottunk

A Siófoki Állatvédők pályázatát joggal ítélte támogatásra méltó kezdeményezésnek a zsűri. A pályaműből kiderült, hogy egy rendkívül átlátható, tisztességesen működő, etikus és társadalmilag hasznos tevékenységet folytató, szimpatikus szervezetről van szó. Úgy gondoltuk, mindenképp megadjuk az esélyt, hogy kiderüljön, mennyire „fundraising fitt” a szervezet.

Új esély a menhelyi állatoknak

Az Alapítvány története 1994-ben kezdődött néhány Siófokon és környékén élő állatszerető ember összefogásával.Küldetésük, hogy segítsenek az elkóborolt, elhagyott állatokon, biztosítsák élelmezésüket, egészségügyi ellátásukat, megfelelő elhelyezésüket egy új családban. 2004-től közhasznú alapítványként működnek.

A kutyák és cicák mentésével, befogadásával, gondozásával és örökbeadásával foglalkozó Alapítvány hiánypótló feladatot lát el, rajtuk kívül a Balaton déli partján és Somogy megye északi részén nincs hasonló szervezet. Az utóbbi időszakban évente 450-500 kutyát, és legalább 30-40 macskát fogadnak be, illetve adnak örökbe.

Senkiről nem mondanak le, minden betegnek megadják az esélyt, hogy állapotához mérten a leggondosabb ellátásban legyen része. Önkénteseik és dolgozóik számára ez nem csak egy munkahely, vagy hobbi, hanem egy életforma, gondolkodásmód, szinte sajátjukként szeretik és szívvel-lélekkel gondozzák a menhelyi állatokat.

Az állatmentés mellett felelős állattartó, közösségépítő, érzékenyítő programokat is szerveznek: kutyasétáltató napokat vagy menhelyi majálist – de óvodákban és iskolákban is tartanak előadásokat a felelős állattartásról.

A „nyereményből” négylábúak gyógyulnak

Az alapítvány adományok, önkormányzati támogatások és SZJA 1% felajánlásokból finanszírozza a működését, a kiadásaik nem csekélyek. Minden pályázati lehetőséget próbálnak megragadni, hogy jobbá, élhetőbbé tegyék menhelyük lakói számára az életet.

Az Adományozók Ajándékba pályázaton azért indultak, hogy egy stabil támogatói bázis létrehozásával biztosíthassák a jövőben a menhely működését. Elsődleges cél az állatorvosi költségeik fedezése, amely a költségvetésük egyharmada, a tavalyi évben 7 millió forintot tett ki.

2021 őszén indítottuk el toborzó kampányukat 10,000 db-os postai adománygyűjtő hírlevél kiküldésével, magánszemély címzetteknek, egy több száz fős támogatói bázis létrehozását célozva. A kampány sikerét bizonyítja, hogy a megszólítottak 4,6 %-a, tehát 406 ember támogatásáról biztosította a szervezetet, mintegy 700.000 forinttal segített.

A siófokiak számára valóban mérföldkőnek számít a nyeremény: a toborzó kampány sikere okán úgy láttuk, hosszú távon is fenntartható az együttműködés. Idén februárban egy nagy, 200 000-es toborzó kampányt indítottunk, amely még jobb válaszarányokat hozott, mint a tesztkampány.  Idei hírlevél kampányukban immár egy több száz fős elkötelezett támogatói körrel startolhattak, akik ezentúl megszólíthatóak, mögöttük állnak és tartósan számíthatnak a segítségükre.