Adományozás a digitális térben – kutatás bemutató és kreatív módszerek

Az MFA eseményei sorában visszatérő program az aktuális kutatásunk eredményeinek bemutatása. Bár a pandémia okán 1 évvel későbbre halasztódott ez az előadás, a téma aktualitása nem változott. Nagy örömünkre szolgált, hogy a tetőfokára hágó hazai 4.-ik COVID hullám idején telt házzal tarthattuk meg a bemutatót, természetesen a járványhelyzettel kompatibilis, ahhoz igazított biztonsági feltételek mellett.

A 2020-ban megvalósított kutatási projekt keretében az online adományozás esélyeit, kitörési lehetőségeit mértük fel és megvizsgáltuk, hol, miként és kiket érdemes a civil adománygyűjtő kampányokkal célba venni ahhoz, hogy sikeres legyen a forrásteremtés a digitális csatornákon.

A Magyar Fundraising Akadémia november 24-i programjában a kutatás részletes elemzése mellett az Országos Mentőszolgálat kommunikációjáról és a Mentőalapítvány sikeres adománygyűjtési módszereiről is hallhattak a résztvevők.

Az Adományozás a digitális térben felmérés célja, hogy fényt derítsünk a felnőtt magyarok online adományozási hajlandóságára, szokásaira, egyáltalán mennyire ismert az online adományozás, és milyen attitűdök, érzések, esetleges félelmek kapcsolódnak hozzá. Az online kérdőívet 1390-en töltötték ki, a válaszadók közül 710-en voltak, akik az elmúlt 2 évben pénzadománnyal támogattak valamely szervezetet.

A kérdésre, hogy mennyire van hagyománya a családokban az adományozásnak, kiderült, hogy a válaszadók 52%-a eseti jelleggel adományoz, 1/3-a pedig rendszeresen támogat valamely szervezetet. Szintén közel felük egy bizonyos szervezetet támogat, 1/3 valamilyen felhívásra adományoz.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy vajon az adományozók utánanéznek-e az adott szervezetnek, mielőtt adományoznak. Nem becsülendő alá az internet hatalma, sőt! Összességében ugyanis a válaszadók két harmada felkeresi a weboldalt, mielőtt adományoz.

A felmérésben kitértünk arra a nem elhanyagolható tényezőre is, miszerint befolyásolta-e a pandémia az adakozási kedvet. Meglepő módon nem változott a támogatási hajlandóság, a megkérdezettek mintegy ötöde adományozott a COVID hatására, elsősorban rászorulók részére.

Ami az adományozás módját illeti, az online támogatási forma a lista végén kullog. Az adományozók csaknem fele a készpénzes módszert preferálja, átutalással harmaduk adományozott, míg csupán 8% tartja szimpatikusnak az online bankkártyás támogatást.

Természetesen megvizsgáltuk, mi állhat a távolságtartás hátterében. A válaszadók 87%-a egyszerűen nem tartja megbízhatónak az online támogatási formát. Legtöbben attól tartanak, hogy az adományuk nem jut el a támogatott szervezethez. Hogyan növelhető a bizalom? A nyilatkozók 46%-a az ismert és leellenőrizhető szervezeteknek adna szívesen, és szeretné, ha az adomány útja nyomon követhető volna.

Jó hír, hogy ezzel együtt a pénzt adományozók nyitottak az online adományozásra. A többség maga keresi fel azt az adományszervező oldalt, ahol szívesen eljuttatná a támogatását. Jellemző az is, hogy sokan a közösségi csatornák felhívására csatlakoznak egy-egy kampányhoz. Itt érdemes megemlíteni, hogy a felmérés alapján az adományozók 90%-a követi a Facebook, 78%- a pedig a Youtube oldalak bejegyzéseit.

Érdekesség, hogy a rendszeres online adományozásra nyitottak harmada havi pénzadományban gondolkodik, negyedük pedig negyedévente adományozna ilyen formában.

Cél: a társadalom bevonása az életmentésbe

A nap második előadásában Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elárulta: nem kis energiabefektetéssel sikerült elérni, hogy az emberek előítéletek nélkül forduljanak a Mentőszolgálat tevékenysége felé. A proaktív, dinamikus kommunikáció, a reputáció növelése az elsődleges bizalomépítő módszer, amelynek köszönhetően ma már rengetegen gondolják úgy, hogy az életmentés társadalmi ügy. Erre példaként említette, hogy 2020-ban 1,2 millió mentést végeztek a bajtársak, 150 ezer COVID beteg ellátásában segítettek, és több mint 1 millió mintavételben vettek részt. Önkéntes közreműködők, diákok, közéleti szereplők, segítőkész cégek és magánszemélyek támogatása nélkül ez nem valósulhatott volna meg.

Online adománygyűjtés mint fenntartható befektetés

A hazai életmentést közvetetten is támogató Országos Mentőszolgálat Alapítvány évek óta fejleszti az adatbázis vezérelt online adománygyűjtés módszerét. Ez egy hosszútávú, fenntartható befektetés, amelynek célja az egész éves jelenlét, így a folyamatos kapcsolattartás a meglévő támogatókkal – állítja Vass Gábor, a Human Dialog kreatív vezetője.

Az e-mail marketing még a TOP 10-es szervezetek körében sem eléggé elterjedt, pedig a hatékonysága vitathatatlan: egy Facebook poszt elérésével szemben (4-10%), a hírlevél a támogatók 14-30%-ához is elér, ráadásul személyre szabható és pontosabb elemzést is biztosít. Az elköteleződés és az adatbázis növelésének céljából az OMSZA 2019 óta megduplázta az évente kiküldött online hírlevelek számát. Ennek egyik főpróbája a tavaly indított adventi adománygyűjtő kampány volt, amely egyszerre futott Facebookon és hírlevelek formájában is. Az eredmény magáért beszél: az adományozók 79%-a a hírlevél útján küldte el támogatását, a maradék 21% pedig a Facebook kampányok hatására adakozott.