ADOMÁNYOZÓK AJÁNDÉKBA – BEMUTATKOZNAK A NYERTESEK

Hajdúsági Vakvezető- és Segítőkutya Képzésért Alapítvány

A Magyar Fundraising Akadémia 2020 végén hirdette meg az Adományozók ajándékba pályázatát, azzal a céllal, hogy segítse a civil szervezetek forrásteremtési törekvéseit a járványügyi vészhelyzetben. Mostanra láthatóvá vált, a pályázati nyertesek sikerrel indultak el egy stabil adományozói tábor kiépítésének útján.

A pro bono adománygyűjtő kampányra közel 100 nevezés érkezett, amelyek közül objektív szempontrendszer alapján, szakmai zsűri bevonásával választottuk ki a nyerteseket. A nyertesek javára az MFA és partnerei 2021-ben 10.000 db-os induló adománygyűjtő toborzó kampányt valósítottak meg teljesen költségmentesen.

Vakokat segítő kutyaiskola a nyertesek között

A Hajdúsági Vakvezető- és Segítőkutya Képzésért Alapítvány pályaműve kitüntetett figyelmet kapott a zsűritagok körében. A látássérültek társadalmi integrációját zászlajára tűző szervezet sokrétű tevékenysége és magabiztos jövőképe meggyőzött bennünket arról, hogy jó helyre kerül a nyeremény.  

Akikre az életüket bízzák a látássérültek

Az Alapítvány 13 éve képez ki vakvezető és segítőkutyákat, ezzel segítve fogyatékossággal élő embertársaink társadalmi esélyegyenlőségét. Feladatuk a képzési programban részt vevő kutyák kiválasztása és beszerzése, tenyésztése és nevelése, tesztelése, kiképzése, vizsgáztatása, használatának betanítása, utógondozása, méltó körülmények között tartása.

A vakvezető kutyák munkája nagy felelősséggel jár, hiszen gazdájuk gyakorlatilag az életét bízza rájuk. Egy látássérült számára a vakvezető kutya nemcsak egy hű társ, hanem egyben az önálló életvitelhez szükséges segítő is, akivel magabiztosabban közlekedhet, ügyet intézhet, vagy akár dolgozhat, ráadásul a kapcsolatteremtést is megkönnyíti.

A hazánkban élő több tízezer látássérült közül ma alig több mint kétszázan közlekednek vakvezető kutyával. A szervezet várólistáján most 11 látássérült neve szerepel, viszont állami és pályázati források híján évente csak 1-2 kutyát tudnak kiképezni és látássérült gazdához juttatni. Emiatt előfordul, hogy valaki akár évekig hiába várja négylábú őrangyalát.

Az Alapítvány szemléletformáló, felvilágosító, érzékenyítő, ismeretterjesztő előadások, foglalkozások, kiadványok segítségével is igyekszik megismertetni az egészséges felnőttekkel és gyerekekkel a segítő kutyák munkáját, a fogyatékkal élő embertársaink nehézségeit és azt, hogyan tudjuk segíteni őket. A terápiás kutyákkal folytatott érzékenyítő programok célja, hogy támogassa a gyermekek és fiatal felnőttek, főként a fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztését.

Nemes célért pályáztak

Ma Magyarországon az állam nem finanszírozza a vakvezető- és más segítőkutyák kiképzését. Pedig egy vakvezető kutya 8 hónapos kiképzése közel 2,5 millió forintba kerül. A pályázati lehetőségek és források szűkösek. A személyi jövedelemadó 1% fontos pillére a forrásteremtő tevékenységüknek, ezért minden évben online kampánnyal és PR megjelenésekkel igyekeznek minél több bevételhez jutni.

A magánadományok, a vállalkozások által nyújtott kedvezmények nagy mértékben hozzájárultak céljaik eléréséhez, de ahhoz, hogy megsokszorozzák az átadott vakvezető- és segítőkutyák számát, stabil támogatói háttérre volt szükségük.

Itt jött képbe az „Adományozók ajándékba” pályázatunk, amelyre részletes projekttervvel neveztek. Az adománygyűjtő program bevételét a vakvezető növendék és kölyökkutyák ellátására és képzésére kívánták fordítani. Vagyis az eredmény függvényében hét vakvezető jelölt kutya neveléséhez, képzéséhez járulhat hozzá az ingyenes toborzó program közvetlenül, közvetve pedig az ő leendő gazdáik társadalmi esélyegyenlőségéhez.

Az Alapítvány toborzó kampánya 2021 októberében indult, a cél ezúttal is egy több száz fős támogatói bázis létrehozása volt. A kampány 5,67%-os válaszarányt hozott, kis híján 900 000 Ft-os bevételt eredményezett a szervezet számára. A második, nagyobb volumenű toborzó kampány sikere felülmúlta a várakozásokat, olyannyira, hogy idén útjára indíthattuk első hírlevelüket is. Nagyon bizakodóak vagyunk, hiszünk abban, hogy jó úton járunk, és az Alapítvánnyal való együttműködés hosszútávú és hatékony lesz.