A karitatív szervezetek az 1% nyertesei a háborús krízis hatására

Csaknem fél milliárd forinttal 11 milliárdra nőtt az 1% összértéke, miközben sajnos a felajánlással élő adófizetők tábora több mint 200 ezer fővel csökkent. Utóbbiban szerepet játszhatott az év eleji családi szja visszatérítés is. A háború és a menekültválság hatása látványos: a karitatív szervezetek 1% bevétele nagyot ugrott. MFA elemzés.

Ismét kevesebben adták 1%-ukat a civileknek, pedig tavaly még örömteli módon bővült a felajánlók köre. Az adó 1%-áról idén 1,44 millióan rendelkeztek csak, de a jövedelmek növekedése ismét kompenzálta a 200 ezer fős fogyatkozást.

A Magyar Fundraising Akadémia (MFA) elemzői szerint a jelentős visszaesés egyik oka az lehet, hogy az év elején az szjá-jukat visszakapó családosok nem rendelkeztek az 1%-ról. Tévesen azt hihették, nem is érdemes foglalkozniuk az 1%-kal, esetükben nem él a lehetőség (holott a NAV a visszatérített összegek után is utal a civileknek, feltéve, hogy az érintett adófizető felajánlja).

Az idei év nagy nyertesei a karitatív szervezetek, tavasz óta a járvány helyett a háborús krízis foglalkoztatja a közvéleményt – állapítja meg Miha Tamás, az MFA szakmai vezetője. A Máltai Szeretetszolgálat 44 millióra, a tavalyi duplájára növelte bevételét, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (29 millió Ft) és a Magyar Református Szeretetszolgálat (7 millió Ft) egyenesen tripláztak, a Bike Maffia Egyesület (25 millió Ft) négyszeresre nőtt.

Az előző két évben az Országos Mentőszolgálat Alapítvány szerepelt kiugróan, 121 millióról 300 milliós érték fölé nőve anno – az MFA szakértői meglátása szerint ebben meghatározó ok volt a járványhelyzet. A Mentőalapítvány idén is megőrizte vezető helyét a toplistán, miközben bevétele most 14 százalékkal 266 millióra csökken.

Érdekesség, hogy nincs most a NAV által publikált listán több olyan, a korábbi években nagy bevételre szert tevő szervezet, melyek működésének átláthatóságát és forrásaik felhasználását nyilvános vita és vizsgálatok övezték: ilyenek a Gyermekrák Alapítvány, a Daganatos.hu és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány, holott ez a három szervezet együtt 200 millió értékben szerzett 1%-ot tavaly.

A civil 1% amúgy hagyományosan stabil élmezőnyében idén is megjelentek új szereplők. A Galó Tamás Dominik Gyógyulásáért Alapítvány 10-szeresre növelte támogatottságát, a kisfiú gyógyításáért gyűjtő szervezet 37 milliót kap az adófizetőktől. Igaz, ennél nagyságrenddel jelentősebb eredményt hozott a Tomika javára a közösségi médiában zajló adománygyűjtés, a 760 millió ft összköltségű terápiára eddig ott 300 millió forint gyűlt össze. Hasonló az ügy és a jó eredmény a most 11,6 milliót kapó Együtt Olivérért Alapítvány esetén, itt  hatszorosra ugrott a felajánlások értéke. Az egyedi ügyek támogatására létrehozott alapítványok jó szereplése új színfolt az 1%-ban – teszi hozzá Miha Tamás.