1% felajánlás koronavírus idején – Mik a tanulságok?

Csaknem 1 milliárd forinttal nőtt a felajánlások összértéke, az örömbe mégis üröm vegyül: tovább fogyatkozott az szja 1% felajánlására figyelmet fordító adófizetők tábora. A Magyar Fundraising Akadémia szeptember 30-i workshopján a szakértők két tucatnyi résztvevővel elemezték az idei 1% szezon eredményeit.

Rácáfolva az aggodalmakra, a koronavírus vészhelyzet ellenére bővültek idén a magyar civilek adó 1% forrásai, habár ennek motorja ismét nem az adófizetői aktivitás, hanem a jövedelmek dinamikus növekedése volt.

Az idei rendelkező év egyik fő tanulsága az, hogy egyes civileknek éppen a járványügyi vészhelyzet hozhatott extra bevételt: a rászorultság, az érintettség, a segítség szükségének kézzelfoghatósága kihatott az adófizetői döntésekre. Feltehetően ez utóbbi faktor lényeges szerepet játszott abban, hogy az Országos Mentőszolgálat Alapítvány csaknem megduplázta 1% bevételét és a toplista élére ugrott. Szerencsés véletlen, hogy a mentőalapítvány kampányarca az a Győrfi Pál volt idén is, aki a járványügyi intézkedések „magyar hangjaként” rengeteget szerepelt tavasszal a médiában.

Hasonlóan fontos üggyé vált a tavaszi krízisben az állatmentés is, ezen a területen is akadtak kiemelkedően sikeres 1% gyűjtő szervezetek 2020-ban: Tappancs (Szeged), Eszkuláp, Rákosmenti Noé, Madárkórház, Kutya-Segélyszolgálat, Mályi Természetvédő Egyesület.

A jövőre tekintve kedvezőtlen üzenet a felajánlók számának várhatóan folytatódó zsugorodása, igaz, idén csak 64 ezer adófizetőt vesztett a civilszféra, szemben az előző évek 100 ezres lemorzsolódásaival. Kérdés, a covid-19 kártétele a gazdaságban mennyire vetette és veti vissza a 2020-as adóév szja bevételeit, valamint az ebből jövőre felajánlható 1% összegét – az adószakértők részéről óvatos előzetes optimizmus tapasztalható az ügyben.

A civil 1% elvi kerete idén meghaladta a 20 milliárd forintot, ennek több mint fele azonban az államkasszában maradt. Az adófizetők 1% felajánlási hajlandóságának növekvő trendje 2017-ben tört meg az ESZJA bevezetésekor. A NAV statisztikái és prognózisai szerint az ESZJA teret nyer a hagyományos felajánlási módokkal szemben, csak a fokozott kommunikációs erőfeszítésekkel hathatnak oda a civilek, hogy célba érjenek a számukra felajánlható 1%-ok.

Számunkra, az MFA szervezői számára ugyancsak örömteli, hogy a második hullám elharapózása közepette sikerült megtartanunk a hagyományos 1%-os évadértékelő workshopunkat, természetesen szigorúan a járványügyi helyzethez igazított körülmények és óvintézkedések közepette. A jelenlévőkről érdekes információ:  két tucat civil szervezet képviseletében idén összesen 463 millió forint szja 1%-ot gyűjtöttek. A szokásos felmérésünk tükrében az eseményt a résztvevőink rekordmagas, 93%-os elégedettségi mutatóval értékelték, köszönjük! 😊